Български джазмени „превземат“ Китай

Qingdao Concert 1

След продължила почти година селекция, измежду стотици проекти от 16 европейски държави, 60 от които български, Брас Асоциация КОМБО и RomaNENO Project бяха избрани да представят България в редица концерти част от Културния сезон на Китайската Народна Република 2017, който тази година е на тема WORLD & JAZZ MUSIC.

В края на август в рамките на една седмица, Брас Асоциация КОМБО  в състав: Велислав Стоянов – тромбон, Тодор Бакърджиев – тромпет, Георги Стойков – тромпет, Александър Логозаров – китара, Димитър Шанов – контрабас и Георги Марков – ударни участваха в общо три концерта на големи фестивални сцени заедно с музиканти от цял свят.
Първият концерт се проведе в Qingdao, Shandong Province на ежегодния Международен бирен фестивал Tsingtao, който се организира от 1991 досега, от най-голямата пивоварна в Китай. Първоначално фестивала се е провеждал на няколко различни места в града, но от 2015 година бива построено фестивално градче на площ от 66 хектара, на което се разполагат палатки, оперни сцени, музикални платформи, огромно количество бирени щандове, увеселителни кътове и други, еквивалент на  Октобер фест за Китай.
Второто участие на групата бе в Zhoushan, Zhejiang Province – петия по-големина остров сред хилядите в островния комплекс на Жълто море. Националният парк Zhujiajian Island е в територията на DaQing Mountain, която се слива с платото на пустинята Гоби и се явява своебразна граница с автономната Монголия. „Сцената беше построена на най-високата точка на платото – споделя ръководителят на двата български проекта Велислав Стоянов, и включваше освен изпълнението на Брас Асоциация КОМБО и концерт на унгарския джаз квартет Bágyi Balázs New Quartet. Събитието се излъчи на живо, и още в първите минути на концерта зрителите са наброявали над 23 000.“ В края на концерта брас секцията на българската група се качи на сцената заедно с унгарците за съвместно изпълнение. Bagyi Balazs – бенд лидерът на групата е най-изявеният съвременен композитор в Унгария, барабанист и директор на Унгарската джаз федерация.
Третият от концертите бе на 28 август, в знаменития JZ Club, в Шанхай. Клуб превърнал се в институция за джазмените, концертиращи на изток и абсолютен еквивалент за джаз сцена в Китай, от 2004 година досега. Забавната страна на джаза, заедно с гостите на клуба, откри и Генералния Консул на България в Шанхай г-н Димитри Пампулов.

В началото на октомври, етно джаз проектът RomaNENO Project, пък беше избран да представи България на Международния Арт Карнавал, провел се в Пекин, по време на Златната седмица.  „Златната седмица”, започва на 1 октомври, Деня за провъзгласяване на републиката и Национален празник на Китайската Народна република. Празникът е седем дни, в които държавните учреждения, търговските структури, предприятията не работят, с изключение на пожарната, полицията и болниците. Животът в китайските градове  утихва, по пътищата не могат да се видят задръстванията, простиращи се километри, но затова пък в културно отношение „Златната седмица” предлага стотици сцени, във всеки по-голям град, на които се представят всички изкуства. Само в Пекин по време на Международния Арт Карнавал, провел се в Beijing Garden Expo Park, тази година са били разположени над 150 сцени, на които домакините посрещат гостите на града с традиционната китайска опера.
RomaNENO Project в състав: Нено Илиев – вокал и акордеон, Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Васил Спасов – пиано, Ангел Демирев – китара и Венцислав Радев – ударни, представиха своята програма с 2 концерта в рамките на карнавала.  Карнавалът се явява своебразно закриване на Културния сезон 2017 на Китай.

Велислав Стоянов е убеден, че това пътуване до Китай отваря нов път за българските групи и нашата музика и ще продължава да представя нови проекти за бъдещи участия в азиатската държава.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: