Среща на поколенията – внуците на Марин Големинов и Панчо Владигеров на една сцена

Wladigeroff

 

Владигерови & Големинов Джуниър
Александър Владигеров  – тромпет & флюгелхорн
Константин Владигеров –  пиано & кларинет
Христо Големинов –  саксофон
Стоян Янкулов – Стунджи  – барабани & перкусии

Тях ги среща бабата на Христо Големинов  – Пепа Бадева, тя е съпруга на големия наш цигулар проф. Георги Бадев. 19 годишният потомственик на велики музиканти Христо е внук и на един от най-изтъкнатите български композитори Марин Големинов. Роден е и живее в Порто,Португалия, от 7-годишен свири на саксофон, първоначално само класически репертоар, а от няколко години – джаз. Баща му е прочутият диригент (дълги години начело на оркестър „Симфониета“ на БНР) Камен Големинов. Тази година за първи път се запознава с други двама наследници на музикален гений братята близнаци Александър и Константин Владигерови, които живеят във Виена, Австрия. Те са внуци на ненадминатият по мащаби и жанрово разнообразие композитор Панчо Владигеров. Баща им е Александър Владигеров, дългогодишен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.  Заедно започват репетиции и по-късно включват перкусиониста Стоян Янкулов – Стунджи. Той от години има общи проекти с братя Владигерови, включително в 4-те им авторски албума  “ Wonderer In Love“( 2007),  „For The Greatest And Little Things“ (2011), Dreaming of Dreams (2013) и „Dedicated Sounds“ ( 2014).

Владигерови & Големинов Джуниър  днес са в България за да представят един концерт с авторски джазови пиеси, както и интерпретации на класически творби на своите дядовци. Първият концерт беше на 22 март в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Следващият им концерт се състоя по покана на Музикалното училище в София. Тази вечер ще свирят във Физическия факултет в София, след което ще направят един забавен джем сейшън в клуб Мазе, а от тук обратно в Австрия и Португалия…

Програмата им съдържа съвсем нови авторски композиции, които още не са записали в албум, чийто автори са всеки един от тях. Това е и дебютът на Христо Големинов като композитор, тъй като провокиран от новия проект е създал първата си пиеса, която озаглавява “Песен №1“. В нея определено се усеща влиянието на европейския джазов маниер, но в основата си носи частица от корените на българската традиция. Кратък, ясен и конкретен почерк се чете още от сега в младия музикант, а добрата школа в Португалия веднага се усети.

Една прекрасна и богата на настроения пиеса, с която започна концерта е „Дългият път обратно към дома“ дело на братя Владигерови. Слушайки я изпитвам желанието тази наша България да прегърне всички онези талантливи, прекрасни и безценни деца, ширнали се по света и да си ги прибере обратно. Изпитвам непреодолимо желание да са част от нас, тукашните българи. Знам, че и така съм горда с тях, но ми се ще да имаха достатъчен аргумент да останат тук в България. За съжаление – нямат.

Следва друга прочувствена пиеса на Константин Владигеров, посветена и инспирирана от един знаменит човек, музикант, композитор, пианистът Румен Тосков – Рупето, автор на прекрасни джазови творби и проекти, свирил с Теодосий Спасов, Стоян Янкулов, Христо Йоцов и още редица имена от джаз сцената, който си отиде от този свят едва на 40 години.

Наред с авторските парчета талантливите музиканти изпълниха и две от емблематичните пиеси на Панчо Владигеров („Ръченица“) и Марин Големинов („Нестинарка“) в бърз, весел и игрив джаз аранжимент, специален поздрав за техните преподаватели от Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София. Концертът в музикалното училище се състоя точно в концертната зала, чиято първа копка и откриване е направена лично от дядото на Христо – Марин Големинов. Сега първата изява на неговия внук на българска сцена се случи точно тук.

Предстоящият концерт във Физическия факултет е организиран от Къща-музей „Панчо Владигеров“ в София.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: