Ангел Заберски Трио записват нов албум

DSC02017
Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов (ударни) и Борис Таслев (бас) ще представят втория си авторски албум пред публика на 2 декември в Първо студио на Радио Пловдив.
В него буквално джазът ще срещне класиката. Албумът включва известни опери и пиеси в съвременен джаз вариант. Композиторът Ангел Заберски е успял стриктно да запази авторовите идеи и мелодии, така че те да се разпознават лесно от публиката. Шуман, Пучини, Чайковски, сред които една малко популярна,но изключително красива пиеса на Пучини “Хризантеми“, както и други подобни с привкус на романтика. Музиката от новия албум на Ангел Заберски Трио като интерпретация напомня за късен романтизъм, дори с импресионистични нотки. Изявата на тримата музиканти по отделно е максимално обрана, именно с цел мелодията да бъде лишена от агресия или излишна показност, а да се чете романтиката в нея.

Ангел Заберски Трио от години свири заедно и като самостоятелен състав и като акомпаниращи музиканти на големият джаз певец Васил Петров, имат общи проекти с Орлин Павлов, част са от Биг Бенд Браз Асоциация и проектът „Джаз Будоар“ със суинг певицата Вера Шандел.
Ангел Заберски-син е пианист, музикален аранжор и композитор на джазова и класическа музика. Син е на композитора и музикален педагог проф. Ангел Заберски. През 1996 г. завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. От 1996 до 2000 г. работи като аранжор за Биг бенда на Българското национално радио. През 1998 г. основава собствено джаз трио, а през 2000 г. — джаз октет, в който се изявява като диригент и композитор. През същата година започва да преподава импровизация в Нов български университет. Концертира като пианист в Германия, Гърция, Испания, САЩ, Франция, Швеция. През 2002 година е удостоен с наградата „Кристална лира“ в категория „Джаз“.

Стоян Янкулов – Стунджи твори еднакво добре както в българския фолклор, така и на джаз, поп и рок попрището. Изключителен инструменталист със завидна творческа биография. Неговата международна популярност включва участия в конкурса „Евровизия”, проекти с Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов, Хуан Гарсиа Херерос. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене, тъй като успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

Борис Таслев – това е басистът, който е от поколението млади български музиканти, които със сигурност ще оставят трайна следа на jazz сцената у нас. Той е роден през 1979 г. На шестгодишна възраст започва да изучава класическа китара. През 2002 г. Завършва НМА „П. Владигеров”. Има множество изяви на фестивали в България, Франция, Румъния, Австрия, Турция, Италия, Германия, Белгия. Член е на различни фолклорни, класически и джазови състави и различни по стил банди.
По-рано тази година музикантите представиха част от пиесите от новия албум на Джаз Форум Стара Загора, който беше под мотото „Където Операта суингира“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: