Двоен албум на белгийска формация с четирима българи

„AKA Balkan Moon” е проект, в който участват трима белгийски и четирима български музиканти. В основата му стои българската народна музика. За широката публика по цял свят „AKA Moon” е популярно джаз трио от Белгия – музикантите в него са саксофонистът Фабрицио Касол, барабанистът Стефан Галан и Мишел Хаджигеоргиу – бас.

Дълги години триото експерементира в смесването на фолклорна музика с джаз аранжименти. Интересът към българския фолклор не е случаен, защото стотици музиканти и композитори от цял свят са открили в него неизчерпаемо разнообразие на тонове и вариации.

От няколко години белгийското трио включи забележителни български музиканти – перкусиониста Стоян Янкулов¬- Стунджи, саксофониста Владимир Кърпаров, народната певица Тима Недялкова и кавалджията Недялко Недялков. Миналата година групата отбеляза 20 години от основаването си, и по този повод издаде двоен албум с изпълнения на живо от концертите им по цял свят.

Освен българите проектът включва и няколко известни имена от Белгия. Сред тях е невероятният Ча Лимбергер, който свири на цигулка и китара, и пее.

За албума Недялко Недялков разказва така: ”Постарахме се да подберем теми в различни ладове и размери, за да покажем богатството и разнообразието на фолклора ни. Началото поставихме с Фабрицио, който дойде в София за репетиции. Проектът „видя бял свят”, благодарение на френската фондация „Royaumont”, която организира концерти в Париж. Албумът беше представен на джаз фестивал в Брюж, на „Балкан Трафик” – известен музикален форум и на сцената на Роял Цирк в Брюксел.“
Предстои албумът да бъде представен и в България, като най-вероятно това събитие ще съвпадне с Дни на Белгия в България.

На въпросът ми защо точно българската народна музика инспирира чуждите музиканти за подобни проекти, Недялко ми отговори много озадачено, беше учуден, че изобщо му задавам този въпрос: „Все повече музиканти експерементират с мелодии и ритми от фолклора и не само това, но и имат задълбочени познания за различните фолклорни инструменти, дори области и стилове. А що се отнася до българската народна музика, тя е била обект на интерес от чужденци още от преди 100 години. Аз недоумявам как ние самите не осъзнаваме какво богатство е тя и ако трябва да си говорим с факти, то тя е българската класическа музика. Класическата музика в България е повлияна и взаимствана от Европа, поп и рок музиката също идват от Европа и Америка, така че в България само народната музика може да се нарече българска класическа музика. Например в Турция е точно така, там фолклорната им музика се нарича Turkish Classical Music.“

Двойният албум на „AKA Balkan Moon” представя седем авторски пиеси, всяка от която започва с българска популярна народна песен от няколко области на България, включително и прекрасната „Девойко мъри хубава“. Другият албум в диска е с AlefBa – един изключителен микс от европейска и арабска музика, като освен състава на Aka Moon участват и 12 музиканти от Сирия , Египет и Ливан.

Имам двойният албум на „AKA Balkan Moon” и съм развълнувана да чуя как се лее българската народна песен върху невероятните джаз вариации на тези изключителни музиканти, в съпровод на кавала на Недялко Недялков, тъпана на Стоян Янкулов и прекрасния глас на Тима Недялкова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: