Мирослава Кацарова – трибют на Били Холидей

745d8df72dcea5ae2dfcdd1f7ca81be9

Вече повече от месец се опитвам да напиша няколко думи за един концерт, на който присъствах, преживях, почувствах и все не мога да намеря всички нужни думи за да ви пренеса в онази вечер, на онази сцена..

На 7 април 2015г., когато светът отбелязва 100 години от рождението на Били Холидей, Мирослава Кацарова покани почитателите си на изключително музикално преживяване с избрани от самата нея емблематични пиеси на уникалната Лейди Дей под надслов Blue Moon: Songs Of

Billie Holiday. На сцената на концерта от Мирослава разбрахме, че този трибют е сбъдната мечта за нея, че любовта и към музиката на Били Холидей датира още от ученическите й години, повлияна от една биографична книга за певицата, че от тогава до сега, вече 30 години, тя остава завинаги запленена от нейния магнетичен глас, историята на животът и, темите за които пее и възприятията и към света.

За тези, които познават музиката на Били Холидей едва ли ще споделя нещо повече, но за Мирослава мога да кажа едно огромно Благодаря и респект! Невероятно нежният и глас и същевременно толкова категоричен ни накара да погледнем в нейното сърце, не това на Били, а на Мира. Разбрахме още, че да имитираш Били Холидей е немислимо, и затова и тя не се и опитва, заради прекрасните аранжименти на Христо Йоцов, всъщност ние чухме едно наистина ново прераждане на легендата, станахме по-близки на чувствата и, както и на онова, за което пее – любовта и болката.

На сцената Мирослава Кацарова беше с едни от най-добрите български музиканти, с които работи от дълги години Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Христо Йоцов (барабани). Като специално за този проект бе поканила и младите таланти Денис Попстоев (саксофон), Божидар Василев и Николай Карагеоргиев (китара).

Мирослава Кацарова е българска джаз певица от Пловдив, през 2000 г. излиза първият й авторски албум „Бяло в бяло“. Огромна роля в неговото създаване има пианистът близък приятел на Мира, Румен Тосков – Рупето. За срещата и работата си с Рупето тя казва, че е съдбовна и че той винаги ще си остане нейният най-голям учител по музика.

През 2012 г. Мира издава своя втори студиен албум Vuelvo al sur – музикално пътешествие на юг, към родината на боса нова, танго и латино джаза. Чуйте малко от нея: https://www.youtube.com/watch?v=cF4QEm44yrY

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: