Спектакълът „5х5+1“ на Салон на изкуствата 2015

5x5+1
Foto: sever.bg
  1. май, 19 ч. – Стара Загора, Културен Дом
  2. май, 19 ч. – София, НДК, Зала 11

Авторски музикални композиции, плетеница от фолклорни и джазови миниатюри, дръзки танцьори, звездни музиканти, изпълняващи джаз, народна и класическа музика на живо в невероятна симбиоза между танца, традициите, фолклора и абстрактното. Това ще види публиката в Стара Загора на 27 май, а след това спектакълът ще бъде част от Салон на изкуствата 2015 – София, НДК.

Спектакълът е дело на  Петър Илиев, бивш солист на Ансамбъл “Филип Кутев.”, който напуска България за да продължи образованието си в танцовия институт в Ню Йорк. Там започва да работи в тясно сътрудничество с един от гурутата на американския танц – Жак Дамбоа. В последствие работи в няколко от големите ансамбли в САЩ и Канада и обучава над хиляда млади танцьори на етнически танци, включително на български народни танци, като поставя собствени хореографии. През последните години Петър Илиев е в преподавателския състав на Пасифик Нортуест Балет в Сиатъл и  Балет Чикаго. На българската публика е познат като един от членовете на журито в музикалното риалити „Магаданс – Предизвикателството”. За втора година представя пред българската публика спектакълът „5х5+1“, който миналата година обиколи 5 големи градове в България, чиято премиера беше на сцената на театър “Сълза и смях”.

Темата на „5х5+1“ е свързана с човешките взаимоотношения в най-различните им измерения, а целта на автора-хореограф е да провокира българската публика не само с различното интерпретиране на фолклорните ни танци, но и с магическата емоция, която се предава от сцената.
Композитори на спектакъла са небезизвестните  Петър Ралчев (акордеон) и Пейо Пеев (гъдулка). Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), Ангел Димитров (китара и тамбура), Петър Миланов (бас) са в музикантския състав, които ще представят освен композиционната програма и множество импровизации.

Трио Кода: Марияна Теофилова (пиано), Ирина Стоянова (цигулка), Иван Лалев (виолончело) и Светослав Кърпаров (композитор) ще се присъединят към представлението в София.

Хореографиите са подкрепени от Крисчън Вон Хауърд, Тереза Рут Хауърд и Здравко Костадинов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: