Стунджи и внуците на Панчо Владигеров откриват международния конкурс за пиано и цигулка в Шумен

10535658_754887844553911_541455459368443733_o

Шумен – Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“
Откриване – 29 април, 19.30 часа, зала „Проф.Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен
Концерт:

Александър Владигеров – тромпет
Константин Владигеров – пиано
Христо Попов-пиано
Стоян Янкулов – ударни

Тазгодишното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров” в Шумен се провежда от 30 април до 9 май. Конкурсът се провежда на всеки 4 години с подкрепата на Министерството на културата, община Шумен, Фондация “Америка за България”, международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, Национален фонд “Култура” и бизнесмени от Шумен.

29 пианисти и 11 цигулари от 14 страни – България, Корея, Русия, Украйна, Италия, Австралия, Япония, Тайван, Унгария, Литва, Грузия, Латвия, Турция, Узбекистан.Като тази година в изданието ще участват популярните млади музиканти Хасан и Ибрахим – победители за България от детската Евровизия 2014.

В откриването на конкурса изненада за публиката ще бъде концерта на внуците на Панчо Владигеров –  Александър и Константин Владигерови заедно с Христо Попов и Стоян Янкулов–Стунджи, които ще представят импровизации по произведения на Панчо Владигеров.

Наградният фонд в това издание е в размер на 7 хил. евро за първа награда, втора – 5 хил. евро, трета – 3500 евро, четвърта – 2 хил. евро, пета – 1500 евро и шеста награда -1000 евро. Отличието за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров също е 1000 евро.

Класираният на първо място сред цигуларите по традиция получава и майсторски лък изработен от известния български лютиер Владо Тилев.

Шуменският международен конкурс „Панчо Владигеров“ имаше първото си издание през 1986 г. само за специалност пиано. След прекъсване от 13 години, второто издание на конкурса се проведе през 1999 година и беше посветено на 100-годишния юбилей от рождението на неговия патрон. В програмата на този международен конкурс беше добавена и втора специалност – цигулка, по инициатива на известния български цигулар Минчо Минчев. Той беше избран за председател на фондация „Панчо Владигеров” при нейното учредяване на 13 март 1993 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: