Първият авторски класически албум на Живко Петров

Живко Петров издаде първия си самостоятелен албум с класическа музика. На 4 април композиторът представи албумът „After 4“ сред приятели музиканти.

“Четири десетилетия работа, четири месеца творческо вдъхновение, инспирирани от най-важните четири неща за мен – любовта, свободата, равновесието и мисълта.” Така обясни заглавието невероятният Живко Петров.

10 авторски класически пиеси, инспирирани от въздействието на класици като Шопен, Лист и др., пиеси които се слушат на един дъх и които искаш да слушаш още и още…

Свиренето в тях звучи сякаш музикантът не чете по ноти, а импровизира на момента, спонтанно, чувствено и почти визуално.

Може би дългата връзка на Живко Петров с джаз музиката допълва това усещане за импровизация, както самият той казва: „най-големите импровизатори всъщност са били класиците. Всъщност джазът е съвременната класика, защото тук е свободата.“.

Усещането на слушателя е, че всяка една мелодия от пиесите в албума, идва от сърцето на нейния автор, а и тя наистина е.

На представянето на албума Живко с трогателност сподели, че вече 40 години свири и му се иска да свири още 100. Неговата неизчерпаема творческа енергия, уникален талант и висок професионализъм със сигурност ще доведат до много още нови пиеси и проекти. Но всеки от нас се пита защо чак сега издава самостоятелен албум?! И много ми хареса отговорът му: „Човек трябва да се изгради като музикант и тогава да предприеме подобна крачка. Когато е готов един артист, на него сама му щраква главата и сърцето най-вече и нещата потръгват.“ .

Слушах първото интервю на Живко за този албум по Джаз ФМ и една негова реплика остана в съзнанието ми: „Чувствам се много спокоен, когато съм сам. Всъщност разчитам на себе си. Тогава съм най- концентриран. Мисля, че тогава съм и най-убедителен.“. Ако има музика, която да изразява най-точно човекът, музикантът, личността Живко Петров, мисля че това е точно този албум!

Споделям видео към първата пиеса от албума „Passion prelude in Gm“, за да подкрепя написаното, но иначе можете да си закупите албума в разпространителската мрежа или да си го изтеглите в iTunes.

През май Живко Петров планира да представи новия си солов албум After 4 на национално турне в 10 града.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: