Зона Ц- една дълга история

Автор: Веселин Веселинов – Еко

    Група Зона Ц е създадена през 1992 година, когато изключително талантливият пианист и композитор Васил Пармаков записва своя първи самостоятелен албум, наречен „Lombroso“. Негови музикални партньори са близките му приятели Стоян Янкулов- Стунджи и Веселин Веселинов-Еко. Покрай записите на албума тримата музиканти се превръщат в ядрото на Зона Ц.

      90-те години са най- активното десетилетие за групата. Основната и най- важна част от техния репертоар са изключителните композиции на Васил Пармаков. За различни периоди през Зона Ц преминават няколко изключителни български и чуждестранни музиканти- Михаил Грозданов (саксофон), Иван Лечев (китара), Владимир Карпаров (саксофон), Атешхан Юсеинов (китара), Ямар Тиам (перкусии) – Сенегал, Михаел Шийфл (вокал)- Германия. Покрай непрекъснатите участия в джаз клубове и фестивали те успяват да запишат и издадат своят първи студиен албум- „Human Factor“. Албумът е приет с овации от публиката и критиката. Представянето му е в пълната зала 2 на НДК на 22 февруари 1997г . Следват още повече участия на престижни фестивали у нас и в чужбина- Аполония, Банско Джаз Фест, Ниш, Guinnes Jazz Festival- Корк, Ирландия, Регенсбург- Германия, Охрид- Македония, Анкара и Измир- Турция и други. В този период групата издава и два концертни албума- „Live in Bansko“-1999 и „Live in Bankya“- 2001, вярвайки, че изпълненията и на живо дават най- вярната представа за тяхната музикална същност. През този период те често си партнират и с изключителната певица Йълдъз Ибрахимова- участват в записите на албума и „Balkanatolia“ и редица концерти у нас и в чужбина.

   За съжаление след  2002-ра, по най- различни рационални и емоционални причини групата преустановява своята активна концертна дейност. Чак до 2011, когато по инициатива на Стунджи, приета с радост от Васко и Еко те отново се събират, този път като трио. Следват участия на „Spirit of Burgas“, Аполония и други. На сцената тримата експериментират със „спонтанна“ музика, в която нищо не е предварително уточнено, уговорено или написано, а се движи от взаимната музикална интуиция. По този начин записват и албум в студиото на Стунджи през 2014. Издаването му се забавя поради различни причини.

    През май 2016-та настъпва и най- тежкият момент в тяхната история- здравословните проблеми на Васил Пармаков се задълбочават и той напуска този свят… Стоян и Еко са покрусени, но решават да изнесат поредица от концерти в памет на своя скъп приятел, изпълнявайки неговата красива музика. Те канят пианиста Васил Спасов и китариста Мирослав Иванов, които също са близки приятели на Васко и се отзовават моментално. Четиримата осъществяват няколко турнета из България. Излиза и албумът „Last Session with Vasko“.

      В момента те работят по нов албум, включващ както нови пиеси, така и неиздадени  записи от 2001-ва с участието на Васил Пармаков.

      Настоящият състав на Зона Ц е:

Стоян Янкулов- Стунджи- барабани, перкусии

Веселин Веселинов- Еко- бас

Васил Спасов- пиано, синтезатори

Мирослав Иванов- китари

/Моя бележка/ Посетете страницата на Зона Це, за да научите кога е представянето на новия им албум и в кои градове, както и да станете техен почитател ако ви харесват! https://www.facebook.com/Vasko.Parmakov

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: