„Среща с деди Йожи“ – Вили Стоянов представя Йосиф Цанков

Вили Стоянов представя програма с музика на именития си дядо Йосиф Цанков – 23 април, 21:00 часа, SOFIA LIVE CLUB

След повече от 25 години на сцена, тромбонистът Велислав Стоянов решава, че е настъпил моментът да ни припомни музикалното богатство оставено ни от дядо му, композиторът Йосиф Цанков. Музикален директор на програмата е Михаил Йосифов, един от най-активните съвременни аранжори и композитори, и чест съмишленик на Вили Стоянов.
Самият Вили Стоянов казва:
„Отне ми доста време, но сега си давам сметка, че просто все още не съм бил готов…
Напоследък обаче все по-често се замислям, че трябва да ви покажа наследството си и да ви „срещна“ с великия си дядо – Йосиф Цанков. Мой дълг е да запозная съвременниците ми, особено по-младите, с творчеството му. Не знам дали ще успея да ви покажа всичко, защото дядо ми е оставил океан от музика, но знам, че съм готов да започна.
Като музикален директор, аранжор и мой приятел, в това пътуване във времето, до мен пръв застана Михаил Йосифов и аз съм му безкрайно благодарен за това. В момента, в който разбра в какво се впускам, се присъедини и Димитър Льолев. Малко след това, с присъщата му лекота и крива усмивка се включи и Милен Кукошаров.
Нямам щастието да познавам дядо си, отишъл си е преди да се родя.
Но пък живота ме срещна с Мишо Йосифов, Митко Льолев и Милен Кукошаров, едни от най-талантливите и душевно богати хора и аз съм щастливец, че ще са до мен, докато самият аз опознавам дядо си, по единствения възможен начин, чрез музиката, която е оставил за нас.”


Премиерното представяне на програмата „Среща с деди Йожи“ ще се състои на 23 април, в SOFIA LIVE CLUB. Останалите музиканти, които ще застанат на сцената до Вили Стоянов са Даниеле Феббо (контрабас) и Стефан Горанов(ударни).
Билетите са вече в продажба, в мрежата на EVENTIM: http://tiny.cc/jwrikz
Линк към официалното събитие във Facebook: Вили Стоянов представя „Среща с деди Йожи“


Йосиф Цанков, по познат като „Патриарх на българската музика”, е автор на над 500 музикални произведения – автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби. Цанков е един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Блакантон”, Йосиф Цанков оставя за поколенията песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“,

„Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“,

„Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, „Повей ветре“, „Вместо сбогом“,

„Твоята китара“, „Керванът“, „Страсно обичам жените“ и много други.
Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.
Носител е на 6 (от 8) награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала “Златният Орфей”. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара Планина“ I степен.

Велислав Стоянов е тромбонист, един от най-активно свирещите и записващи музиканти на родната сцена. Преподавател по цугтромбон в НМА „Панчо Владигеров”, диригент на духовия оркестър и ръководител на джаз бенда в НМУ „Любомир Пипков”.
Михаил Йосифов е тромпетист и композитор. Преподавател по тромпет и дигигент на биг бенда в НМА „Панчо Владигеров”.
Двамата са основатели на Българската Брас Асоциация, която стои зад проектите Биг Бенд Брас Асоциация, Брас Асоциация Комбо, Михаил Йосифов Секстет, BrazzViliDJ, RomaNENO Project и други.

И двамата са носители на приз „Златно перо” за принос към българската култура.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: