Стунджи: „Винаги съм мечтал да мога, да изсвиря всяка музика на света!“

     Стоян Янкулов – Стунджи е български перкусионист, който oт дете е повлиян от родителите си да заобича музиката и да се развива по-късно като професионален музикант. Още на 4 годишна възраст проявява първите си стъпки в тази посока. Започва да се учи да свири на пиано, а по- късно и на тъпан и барабани. Завършва музикално училище “Любомир Пипков” в София, а след това и Държавна музикална академия “Панчо Владигеров” със специалност ударни инструменти.  Още на 10-12 г. свири по сватби и чествания заедно с фолклорната група на баща си – който е акордионист в нея. Участва в младежки състави за поп и рок музика. А вече  като студент е приет в Биг Бенда на Българското Национално Радио с диригент Вили Казасян, където работи 7 години. Малко преди да влезе в казармата Янкулов е поканен да свири в бенда на популярния певец Емил Димитров, с когото прави и турне в Русия. Паралелно с това участва в няколко джаз фюжън групи, заедно с редица големи изпълнители като дуета му с Теодосий Спасов, проектите със ZONE C, Иво Папазов – Ибряма, Румен Тосков – Рупето, Росен Захариев – Роко, Георги Дончев, Христо Йоцов, Ерол Ракипов, Йалдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Анатолий Вапиров, Васил Петров, Милчо Левиев, Марио Станчев, Ангел Заберски и много други.

Свирил е на фолклорни и джаз фестивали в Европа, САЩ, Япония. Участва в проектите на Боби Макферин, Хуан Гарсиа-Херерос, Окай Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Арабел Караян, Енвер Измаилов и други.

От 25 години Стунджи е барабанист на рок бандата „Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени“, за няколко години е част от „Група Те“, от 8 години свири в Биг бенд на Ангел Заберски и всички негови джаз и класически проекти. Избран е за лице на „Yamaha”  за България и заедно с Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров, които също са представители на „Yamaha” създават фюжън триото PlaYIS. Перкусионист е и в новосформираната етно банда „GloBalKan” на кавалджията Недялко Недялков. От дълги години концертира с внуците на големия български композитор Панчо Владигеров (Александър, Константин и Екатерина Владигерови).

  • Не може да не си зададем въпроса защо Стунджи е толкова многолик и мултистилен?
  • От както започнах да се развивам професионално с музика, а и още преди да съм го осъзнавал, а само съм се увличал, съм си мечтал да се науча и да мога, да изсвиря всичката музика на света. За мен няма определен стил, на който да държа повече или по-малко, да обичам да свиря повече или по-малко. Не съм от тези музиканти, които са строго профилирани и се развиват и се интересуват само в определен жанр. Всяка музика е предизвикателство за мен и във всеки стил има изключително стойностни и приятни неща за свирене и за слушане. Ако трябва да свиря латино или фламенко, или танго – ще свиря! И го правя – имам участия с „Banda Del Padre“, с „Tango cats“, с няколко латино изпълнители. Опитът ми с различни музиканти по света (вече 40 години) ме учи на много похвати, които мога да използвам в съставите, в които съм канен, като перкусионист. Обичам тази свобода, да сменям стиловете, да разчупвам собствените си умения, да научавам нови неща, и да знам, че няма непреодолими бариери. Не казвам, че съм го постигнал, все още се уча и все още имам големи примери пред себе си, но това само ме кара да съм щастлив, че имам свободата да опитвам!

Стоян Янкулов – Стунджи е познат на широката публика от участието му през 2007 година на песенния конкурс Евровизия, с емблематичната за неговото дуо, с певицата Елица Тодорова, песен „Вода“. Но това не е единственото му постижение с обществен отзвук. Неговото име и талант са отличителни, а стилът му на свирене разпознаваем в не малко държави по света,  заради което е награждаван многократно за големия му принос в популяризирането на българската фолклорна и джаз музика извън пределите на България. Носител на златна статуетка за изключителен принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света.

Съчетавайки автентичния български фолклор със съвременни изразни средства при ударните инструменти, Стоян Янкулов създаде нов стил на музициране, който се наложи през последните 20 години в България. Както казва неговия колега барабанист Борислав Петров: „Още в началото на 90-те години Стоян Янкулов тласна българските фолклорни ударни инструменти към нови хоризонти!“

  • Кои са предстоящите концерти, в които можем да чуем и видим Стунджи?
  • Най – близкият концерт, който ми предстои се нарича „Малко нощна музика“ на Ангел Заберски Трио в зала 6 на НДК, на 18 април от 20:00 часа. Ще представим музиката от нашия трети албум с познати и любими произведения от световната класика в много красив джаз вариант, дело на Ачо Заберски. След което със същия проект ще посетим градовете Габрово, Казанлък, Калофер, Стара Загора от 7 до 10 май. На 15 април заедно с ансамбъл Чинари представяме в Зала 1 на НДК спектакъла „Време за фолклор“. На 4 май в София в клуб Книгата представяме първия албум на “GloBalKan”, който нарекохме „Въртележка“. Имам предстоящи участия с представленията на Камен Донев в няколко градове на страната, както и с проекта „Фалшив герой“ с песните на Тодор Колев. На 29 май ще направим традиционния вече концерт в памет на нашия приятел и гениален музикант Васил Пармаков в Sofia Live Club. На 30 май свиря в City Stage в проекта „Tango cats“. Предстоят големите летни и любими на всички концерти със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ – 18 юли – Маймунарника, 8 август – Бургас, Летен театър, 9 август – Варна, Летен театър, 30 август – Созопол, Аполония, 1 септември – Пловдив, Античен театър и 11 ноември – София, НДК Зала 1. Предстоят ми концерти с Марио Станчев, с братя Владигерови, с Милен Киров, един страхотен пианист и професор, който живее в Америка. Предстои ми участие в Пълдин Етно Фест в Пловдив на 5 юли отново с „GloBalKan“. Имам покана за участие на Аполония 2019 с Васил Петров. С група “PlaYIS” сме канени да свирим в няколко града в страната, така че и това предстои. На почитателите ми ще кажа да следят страницата ми във Фейсбук, където са публикувани всички тези събития.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: