Стунджи свири на българите във Варехем, Белгия

35991823_269018530505384_176325054794039296_n

Варехем е китно градче в Северозападна Белгия, разположено по поречието на река Лейе, на чиито брегове се издига и средновековния пристанищен град Гент. Местните жители не само са чували за България и за българите , но и са приятели с тях, колеги, съседи и дори роднини. Около 50 семейства от България населяват малкото градче от над 25 години, като много от тях емигрират, но други идват и така запазват едно стабилно българско общество в града. Тяхната сплотеност и непрестанна връзка с Родината се поддържа от местния танцов състав „Балканика“ с ръководител Павел Ашиков. По негова инициатива и благодарение на организацията на  Росица Колева, които са родом от град  Елин Пелин, на 24 юни – празника на Варехем, отбелязващ началото на лятната ваканция, бе поканен техния съгражданин и музикант Стоян Янкулов – Стунджи.

В Белгия има няколко български фолклорни ансамбли, които се развиват непрестанно на много сериозно ниво, макар и непрофесионално. В тях членуват българи с най – разнообразни професии, от професори и преподаватели, през IT специалисти, до обикновени работници и домакини. Освен това в съставите идват да танцуват и белгийци, запалени по колоритните ритми и носии на българския фолклор, те смело редят стъпките и на най – сложните български танци. Най-отдавна съществува танцовият състав в Антверпен – от 10 години – „Светулка“. Тяхната идея се предава и на българите от Гент  – „Здравец“ и най – новият състав е този във Варехем. Това беше първото участие на голяма сцена и пред многобройна публика за „Балканика“, затова бяха окуражени от гласовития тъпан на Стунджи. „За мен беше много важно това гостуване, защото искам да ги подкрепя и да им вдъхна желание да продължават да носят българското в себе си, независимо, че са далече от Родината“ – споделя Стоян Янкулов. Един от най – популярните ни български перкусионисти, прославил България и българската музика по цял свят, свири заедно с трите фолклорни състава на сцената, организирана от Общината във Варехем. Стотиците българи, дошли да се насладят на концерта от различни краища на Белгия и Холандия, се хванаха на дълго хоро и извън сцената, пред усмихнатите погледи на местните и гостите на града.

По неофициални данни в Белгия живеят над 50 000 българи, като само в Гент са около 20 000, разбира се голяма част от тях са с ромски или турски произход, но тези, които милеят за своите български корени, намират начин да съхранят тази любов чрез танца и музиката. Въпреки, че това са предимно млади българи, са преоткрили нашенския фолклор и са намерили именно в него своята идентичност, онова което не само да ги сплоти, но и да ги отличи. А желанието, с което се събират, организират се, купуват си носии, музикални инструменти, наемат си зали за танци, е толкова огромно, и с такава огромна енергия и отговорност се впускат във всяка изява, че е просто завидно!

Ето и малко снимки, за да усетите тази енергия:

снимки: Павел Ашиков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: