Райна Василева за първия им албум с „модерен“ фолклор

 

Това е от онези моменти, в които някой ти разказва нещо и на тебе ти настръхва кожата, не защото е толкова необикновено, а защото чувстваш, че се докосваш съвсем близо до истинската същност на разказвача.  Тази, която често не показва на другите и със сигурност не бива да показва на враговете си. Това е, което навярно хората определят като слабост, а аз бих нарекла – сила!

Сядам с Райна да пия фрапе и да ми разкаже за първия музикален албум на групата, в която участва. Райна Василева е едно красиво българско момиче, което упорито е следвало призванието си, да учи, да пее и да се развива в сферата на музиката. Тя също така е от онези млади хора, които се чувстват свързани с фолклорната памет на нацията ни, които наследяват тази любов към българската народна музика дали от родители, или от преподаватели, или от случайни срещи и влияния, и противно на общото очакване  творят точно в този жанр.

Преди 4 години тя и брат и Живко Василев сформират музикална група „OUTHENTIC”, и започват да изпълняват и записват фолклорни песни в модерен аранжимент. Живко Василев свири на кавал и пиано, както и прави аранжиментите, Райна е вокал, а Виктор Джоргов – китара. Последват множество концерти, клубни участия, стават любимци на младата публика и вече имат свои постоянни фенове, които виждам всеки път на техните участия.

Днес държа в ръцете си първия им албум “YesToday” (не е сгрешено името, Yes от минало/вчера и Todey от настояще/ днес) разлепям опаковката с поглед вперен в ръцете си, докато тя ми разказва на един дъх за вълненията си по записването му. За дизайна на обложката, първия плакет от печатницата, идеята за визията, гостите музиканти в него, колебанията за заглавието, а аз не смея да вдигна поглед към нея, за да не смутя това чисто и искрено чувство, с което ми говори. За да я оставя, да сподели всичко:

„Когато преди близо четири години започнахме да свирим заедно, нямах ни най – малка представа, че един ден ще стигнем дотук, че ще държа в ръцете си продукт, реализиран благодарение на толкова усилия, постоянство, търпение, вяра и любов, не само към музиката, но и споделена и истинска любов, отдаденост и хармония между членовете на нашия малък и сплотен екип. В момента, в който за първи път видях диска и се докоснах до него, почувствах, че си е струвало. Струвало си е именно заради удовлетворението от добре свършената работа, усмивките, изписани на нашите лица, на лицата на хората, които обичат това, което правим и щастието, че за първи път създаваме нещо, с което бихме могли да покажем на целия свят красотата и необятността на българския фолклор, оцелял и до днес,да го съхраним и увековечим.“

И тогава разбирам, че това всъщност са едни от най-важните неща в живота на човека, онова което те прави наистина щастлив: Да работиш, да мислиш, да надграждаш в една определена посока, и в края да видиш резултата от своето постоянство. Затова им се възхищавам на Райна, на Живко и на Виктор, и наистина смятам, че в това е тяхната сила.

Те не са от онези машини за албуми, за които количеството, явно е по-важно от съдържанието, това е албум със събрани 10 песни, които вече се знаят от почитателите им, които често присъстват в програмата им, във видео и музикалните канали, споделят се в социалните мрежи, и които аз лично много обичам. Сега просто е дошъл моментът, да ги съберат в албум. Различното обаче от концертите им на живо е в участието на 12 български и чуждестранни гости музиканти.  В албума ще чуете 6 струнната електрическа бас китара на Juan Garsia-Herreros, тъпана на Стоян Янкулов – Стунджи, хип хоп вокалите на Габриела Партовска, цигулката на Орлин Цветанов, китарата на Цветан Андреев и още различни инструменти.

Попитах Райна дали е ходила на събора в Рожен и какво мисли за изказването на Валя Балканска, че този събор вече е опорочен и не би участвала повече в него. „Много обичам тези събори още от дете, семейството ми също, а що се отнася до Валя Бaлканска, предполагам, че го е казала заради такива като нас – за по-възрастните хора музиката, която правим е опорочаване на фолклора, но за нас е преоткриване.“ – отговори скромно Райна. Разбира се, че това не е автентичната българска народна песен, а и как би могла да бъде, като се е видоизменила с всяко поколение. Обаче това е начинът да я задържиш, да я направиш разбираема от днешните млади хора, и нещо повече – да ги накараш да я заобичат. Искам да завърша статията си с едно от онези „фейсбук мъдрости“, които често споделяме, и което видях на страницата на Райна, докато си избирах снимки:

„Ако си един от онези хора, които винаги виждат чашата наполовина празна, пресипи водата в по-малка чаша и престани да нервираш всички.“. Мисля, че това е точно в неин стил 🙂

Чуйте групата, купете си албума и ще си говорим после!

А това е техния сайт: http://outhentic.eu/

One thought on “Райна Василева за първия им албум с „модерен“ фолклор

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: