Наши ученици обраха овациите на престижен перкусионен фестивал (Видео)

 

 

Приключи най-голямото музикално събитие в град Беловар/ Хърватия – 13-ти Международен фестивал „Percussion Ensemble Week 2016”, на който участваха учениците по ударни инструменти от музикалното училище в София.

Бурни аплодисменти, безброй бисове и стотици щастливи лица в публиката, получиха шестимата десетокласници от Ensemble Time. Асен Кузманов, Деметра Григорова, Денислав Димитров, Калина Владовска, Себастиян Цолов, Симеон Симеонов и техния специален гост Стоян Янкулов – Стунджи грабнаха сърцата на публика, организатори и колеги участници. Лични поздравления и обещание за нови срещи получиха нашите ударници от директора на фестивала и музикално училище Lisinski Sonja Štefanac и кмета на Беловар  Antun Korušec.

Перкусионен ансамбъл Time и Стоян Янкулов от България и перкусионен ансамбъл Amores от Испания, както и BingBang & Mika Takehara от Япония,  участваха по специалната покана на Игор Лешник – артистичен директор на фестивала.  „Това е огромна чест за Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София, сподели ръководителят на ансамбъла Искра Палиева.“ Тя заедно с другия преподавател по ударни инструменти Мария Палиева, подготвиха младите таланти за този престижен фестивал. Интересно подбраните пиеси, пленяващ аранжимент, различното звучене, в допълнение с невероятното участие на Стунджи и изпълнение на учениците на ниво достойно за голямата сцена, отличи  Ensemble Time от останалите участници и им спечели популярност.

Перкусионен ансамбъл Time е създаден през 2010 година в НМУ София от Искра Палиева – преподавател по ударни инструменти. Всички членове на ансамбъла са носители на много награди в български и международни конкурси, като Австрия, Словения, Румъния и др. Ансамбъл Time е лауреат на международния конкурс “Music and Earth”. Освен това са участвали в десетки други фестивали, концерти, музикални семинари и телевизионни предавания.

Международният фестивал „Percussion Ensemble Week 2016 се провежда за тринадесета година, до сега в него са участвали 540 артисти от тридесет страни. В продължение на една седмица се провеждат вечерни концертни изпълнения, а на сутринта се организират майсторски класове и лекции. Преди концертното участие на Ансамбъл Time, майсторски клас изнесе и майсторът на тъпана Стоян Янкулов – Стунджи. Освен атрактивните практични уроци, които представи, той запозна присъстващите с историята на тъпана, произхода му, как е изработен и доколко свързан с миналото  на българите е този уникален инструмент. „Всички присъстващи бяха омагьосани от  въздействието на неравноделните размери типични за българския ни фолклор . Освен това тъпанът бе представен като солов инструмент, на който може да се изпълнява музика от цял свят, не само българска народна музика, което много ги впечатли“ – разказа Стоян Янкулов.

Пожелаваме успех на Перкусионен ансамбъл Time и ги очакваме и на наша сцена!

Foto: http://www.bjelovar.info

 

One thought on “Наши ученици обраха овациите на престижен перкусионен фестивал (Видео)

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: