Тази година на IPEW 2016 в Беловар/ Хърватия са поканени за участие учениците от перкусионните паралелки на НМУ „ Любомир Пипков“ с гост Стоян Янкулов- Стунджи.

Ритъмът е в основата на всяка музика. Следователно, ударните инструменти най-често биват използвани като ритмичен фон за солистите, но понякога, те също могат да бъдат солиращи инструменти. Ударните ансамбли са много динамични и атрактивни, затова не е чудно, че перкусионните фестивали стават все по-често срещано явление и все по-популярни. Един такъв фестивал е Международната Перкусионна седмица в Беловар, където се представят някои от най-големите перкусионисти от Хърватия и чужбина.

ipew-2016-02

Тази година на IPEW 2016 в Беловар са поканени за участие учениците от средните класове на НМУ „ Любомир Пипков”. От 21 до 23 януари перкусионен ансамбъл от ученици ще представи своята програма с популярни български пиеси с нестандартен съвременен аранжимент. Съставът е сформиран от Мария Палиева – преподавател по ударни инструменти в НМУ и носи името Time. За специален гост учениците и преподавателите са поканили популярният перкусионист Стоян Янкулов – Стунджи. Освен като солиращ гост, той е и автор на две от произведенията, с които ще се представят на фестивала. Останалите пиеси са на проф. Добри Палиев и Петко Стайнов.

В състава влизат ксилофон, вибрафон, маримба , барабани , тъпан и множество малки перкусионни инструменти.

Преди представянето в Хърватия програмата бе изпълнена пред гости и ученици на 14 януари в концертната зала на НМУ „Любомир Пипков“. Изключителен успех и многобройни овации получиха Time не само заради професионалните си изпълнения , но и заради атрактивното представяне на сцената.

Не за първи път ученици от НМУ участват в международни фестивали за ударни инструменти и това се дължи на огромната следа на проф. Добри Палиев и на дългогодишната и всеотдайна работа на преподавателите по ударни инструменти Мария Палиева и Искра Палиева.

Концертът на Time и Стоян Янкулов – Стунджи ще бъде представен и на Салон на изкуствата в НДК през май.