Кой върна народното творчество?

Вече една година Камен Донев представя на големите сцени в България спектакъл – тип концерт под непретенциозното заглавие „Камен Донев и оркестърчи“. Над 20 концерта в над 10 града и с много още покани и заявки от чужбина и страната са дело на едни от най-добрите музиканти и един голям актьор, хореограф, танцьор на народни танци, а сега и певец Камен Донев.

Това, което не знаем за него е, че като син на

русенския хореограф и ръководител на фолклорен ансамбъл „Найден Киров“ Иван Донев, Камен играе 8 години в ансамбъла. Това, а и несъмнено любовта на бащата към фолклора заразяват актьора още от дете и досега той живее с тази голяма любов.

Камен Донев не просто представя разнообразни елементи от българския фолклор, той непрекъснато се рови в старите автентични текстове, изнамира записи, чете историите им, познава звученето на всеки край от страната ни, на всеки фолклорен певец, група, ансамбъл. Ако вече сте били на представлението „Камен Донев и оркестърчи“ ще сте чули историята на всяка песен, от кой край е, кой е оригиналният и изпълнител, за какво се пее в песента, защото и старите диалекти не са познати за днешната публика, но Камен ще ги обясни. Всичко това, разбира се по онзи простосърдечен, безкрайно хумористичен и неподражаем маниер на Камен Донев.

Наравно с него на сцената ще чуете очарователният барабанист, композитор и аранжор, Кирил Добрев – основател на фолклорна формация „Булгара“, която завладява българските и международни сцени в последните години с уникалните си интерпретации на българските народни ритми.

В музикален двубой с Добрев е невероятният перкусионист и тъпанджия Стоян Янкулов – Стунджи. Двамата барабанисти представят истинска драматургия на сцената с разнообразни инструменти и впечатляващи звуци, в забележителен синхрон.

Любимецът на публиката поп изпълнителят, композитор и китарист Дани Милев разтапя дамските сърца с емоционалният си тембър и харизма. Заедно с него звучат вокалите на четири нежни изпълнителки на народни песни – Невена Цонева, по-популярна с представянето си в Мюзик Айдъл и дуетите и с Миро, Теодор Койчинов и Слави Трифонов. Криста – популярна поп изпълнителка, но този път в едно различно амплоа с трогателните напеви на българския фолклор. Ева Перчемлиева – Тъканова, оперна певица, перкусионист, член на „Булгара“, бивш член на рок група „Носовете“ и един впечатляващ космически глас талантливо „излят“ в ручея на народната песен, особено в нежната тъга на Родопите. Нели Андреева, чиято песен „Малка мома“ беше използвана за саундтрак на холивудският екшън „Колибри“, а самата песен в YouTube е слушана над 300 000 пъти, включително от световни банди като Red Hot Chili Peppers и Massive Attack.

Майсторът на цигулката, мултифункционалният музикант Люси Стойнев разчувства публиката с прекрасното си изпълнение, освен като част от оркестъра на национална опера и балет, Люси е любим китарист, клавирист и беквокал от рок групата „Дърти Пърчис“ заедно с Иван Лечев.

Един от най-известните саксофонисти на България Атанас Хаджиев-тенор саксофон, кларинет, гайда, и др. популярен с нестандартните си импровизации на фолклорни теми в джаза е още един голям музикант в „оркестърчето“ на Камен Донев. Наско наскоро участва в българската кино продукция предложена за номинациите за Оскар – „Пътят към Коста Дел Маресме“ в една сцена заедно с актьора Димитър Рачков.

Пловдивчанинът Атанас Душилов, член на родния му Драматичен театър е на клавира, а на кларинет Димитър Тишев, който освен с перфекционизма си като музикант, се слави като баща на басиста от Революция Z – Боби (Иван Тишев).

Не на последно място е ултра модерният майстор на шестструнна бас китара Радослав Славчев – Ривърмен, предпочитан и търсен от много групи заради собствения му музикален почерк и иновативно творчество.

Култови песни като „София, мамо София“, „Когато бях овчарче“ и още други популярни песни от стария градски фолклор, познати ни от сватбите и тържествата в миналото. Автентичен фолклор, пресъздаден и аранжиран от Камен с огромна доза любов и респект, със стремеж да съхрани простотата, чистотата и неподправеността на народното творчество, което той много обича. Всичко това в спектакълът на Камен Донев – „Камен Донев и оркестърчи“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: