Стунджи и Ибряма в надпревара с ансамблите на България

Второ издание на спектакъла „Нощ на ансамблите“ се състоя на 11 ноември в зала 1 на НДК. Почти четири часа публиката съпреживя магията на българския фолклор в препълнената зала.

Най-добрите ансамбли в родината ни „Тракия“, „Пирин“ и „Филип Кутев“ се събраха на една сцена за да

покажат, че духът на хорото, фантазията на народните носии и музиката, която пази корените и историята ни са все още живи. Със своите хореографии ансамблите върнаха зрителите назад във времето, за да ги пренесат почти реално сред ритуали като ухажване на девойките, събиране на реколтата, надиграване между поколенията, много любов и хумор в отношенията, нещо което днес много ни липсва.

Специални гости на изданието бяха музикантите Иво Папазов – Ибряма и Стоян Янкулов – Стунджи, които вдигнаха зрителите на крака включвайки ги в техния ритъм. Впечатляващо представление се получи от комбинацията на уникалният майстор на тъпана Стунджи с тъпанджиите на трите ансамбъла, истинско надиграване от старо време, чиято емоция се пренесе из цялата зала. В края на спектакъла на сцената излезе и дългоочакваният наш виртуоз кларнетист Ибряма.

Невероятна магия, която трудно може да се опише, както казва Стоян Янкулов „Да събереш три ансамбъла на една сцена е нещо изключително дори само като проект, а ако това са и най-изявените ни български ансамбли е вече събитие с огромна стойност“. И допълни:  Три ансамбъла всеки със своя оркестър, хор и танцов състав и за моя огромна чест като гостуващ музикант – Ибряма, един феноменален музикант. Кларнетистът, който издигна сватбарската народна музика до нивото на сценичното изкуство и най-вече до големите джазови сцени, един реформатор в българското музикално поприще. Щастлив съм, че бях поканен в това издание на „Нощта на ансамблите“, всички които са гледали първото издание знаят, че това събитие е инспирирано главно от любовта към българският фолклор и се радвам, че съм част от него.“

Споделям малко снимки, благодарение на Vlad Dulo Krum, както и видеото горе част от изпълнението на Стоян Янкулов и тъпанджиите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: