Наши ученици обраха овациите на престижен перкусионен фестивал (Видео)

 

 

Приключи най-голямото музикално събитие в град Беловар/ Хърватия – 13-ти Международен фестивал „Percussion Ensemble Week 2016”, на който участваха учениците по ударни инструменти от музикалното училище в София.

Бурни аплодисменти, безброй бисове и стотици щастливи лица в публиката, получиха шестимата десетокласници от Ensemble Time. Асен Кузманов, Деметра Григорова, Денислав Димитров, Калина Владовска, Себастиян Цолов, Симеон Симеонов и техния специален гост Стоян Янкулов – Стунджи грабнаха сърцата на публика, организатори и колеги участници. Лични поздравления и обещание за нови срещи получиха нашите ударници от директора на фестивала и музикално училище Lisinski Sonja Štefanac и кмета на Беловар  Antun Korušec.

Перкусионен ансамбъл Time и Стоян Янкулов от България и перкусионен ансамбъл Amores от Испания, както и BingBang & Mika Takehara от Япония,  участваха по специалната покана на Игор Лешник – артистичен директор на фестивала.  „Това е огромна чест за Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София, сподели ръководителят на ансамбъла Искра Палиева.“ Тя заедно с другия преподавател по ударни инструменти Мария Палиева, подготвиха младите таланти за този престижен фестивал. Интересно подбраните пиеси, пленяващ аранжимент, различното звучене, в допълнение с невероятното участие на Стунджи и изпълнение на учениците на ниво достойно за голямата сцена, отличи  Ensemble Time от останалите участници и им спечели популярност.

Перкусионен ансамбъл Time е създаден през 2010 година в НМУ София от Искра Палиева – преподавател по ударни инструменти. Всички членове на ансамбъла са носители на много награди в български и международни конкурси, като Австрия, Словения, Румъния и др. Ансамбъл Time е лауреат на международния конкурс “Music and Earth”. Освен това са участвали в десетки други фестивали, концерти, музикални семинари и телевизионни предавания.

Международният фестивал „Percussion Ensemble Week 2016 се провежда за тринадесета година, до сега в него са участвали 540 артисти от тридесет страни. В продължение на една седмица се провеждат вечерни концертни изпълнения, а на сутринта се организират майсторски класове и лекции. Преди концертното участие на Ансамбъл Time, майсторски клас изнесе и майсторът на тъпана Стоян Янкулов – Стунджи. Освен атрактивните практични уроци, които представи, той запозна присъстващите с историята на тъпана, произхода му, как е изработен и доколко свързан с миналото  на българите е този уникален инструмент. „Всички присъстващи бяха омагьосани от  въздействието на неравноделните размери типични за българския ни фолклор . Освен това тъпанът бе представен като солов инструмент, на който може да се изпълнява музика от цял свят, не само българска народна музика, което много ги впечатли“ – разказа Стоян Янкулов.

Пожелаваме успех на Перкусионен ансамбъл Time и ги очакваме и на наша сцена!

Foto: http://www.bjelovar.info

 

1 thoughts on “Наши ученици обраха овациите на престижен перкусионен фестивал (Видео)

Add yours

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑