Snow Owl на „North City джаз и блус“

В последната вечер на тринадесетия „North City джаз и блус“  фестивал в Косовска Митровица публиката беше екзалтирана от бандата на колумбийския басист и композитор Хуан Гарсия Herreros, чийто член от четири години насам е българският перкусионист Стоян Янкулов – Стунджи.

Snow Owl е джаз група, в която участват музиканти от различни страни (Словения, Австрия, САЩ, Колумбия, Бразилия, Венецуела и Българя), музиката, която изпълняват е смецица от различните култури и традиции на тези страни, обединени в една здрава връзка и представени на публиката по един уникален начин. Както казва

самият доайен на бандата Хуан Гарсия Херрерос „Ние имаме помежду си въображаем MiDi кабел, чрез който обменяме тонове, импровизации, настроения, нагласи, дори се предпазваме от гафове, които се случват на сцената по време на изпълнението, което помага да се получи този перфектен синхрон между нас. Ние сме като едно семейство, не е нужно да се обърна за да видя барабаниста зад мен или кийбордиста в другия край на сцената за да разбера какво се случва, ние се усещаме, и това е невероятно.“

Впечатляващият двучасов перформанс на групата изправи на крака публиката в претъпканата зала на Дом на културата (Звечан), а соловото изпълнение на  Стоян Янкулов с тъпан развълнува балканските ни събратя.

В състава на Snow Owl участва харизматичната цигуларка Алехандра Мария от Колумбия, която от дълги години е част от Виенската филхармония.  Нейната необикновена електрическа цигулка и екзотична визия плениха сърцата на всички в залата.

Естествено, десетките фотографи, камери и журналисти, присъстващи на фестивала, се опитваха да запаметят уникалното майсторство на колумбийския басист и неговата шестструнна електическа бас  китара. Впечатлена съм от музиката, която създава Хуан Гарсия, собствена, персонална колаборация между рок, джаз, латино, етно и дори шотландска традиционна музика, облечена в много модерно, електронно, футуристично звучене. Музиката на Хуан връща всеки от нас, независимо от кой край на света е към корените си и в същото време го прави по модерен и съвременен начин. Чувала съм го как свири българска ръченица в дует със Стунджи, а знам че за един латино изпълнител това е доста трудно. Не мога да не спомена и за това как изглежда бандата на сцената – визията е и европейска заради перфекционизма им,  и американска, поради самочувствието и перформанса им, добавете към това и широката  усмивка и горещо сърце на Хуан Гарсия, ето това е Snow Owl!

Миналата година албумът на Snow Owl  “Normas” бе номиниран за латинските награди Грами и групата направи две международни турнета едно през декември 2014 и през март 2015, сега джаз музикантите бяха поканени да закрият ежегодният „North City джаз и блус“  фестивал, който се състоя от 16 до 19 май в в Косовска Митровица.

Фестивалът в Северния град се провежда с амбицията да свърже хората от целия свят посредством музиката, литературата и изкуството, като представя концерти, изложби, представяния на литературни произведения, фотографски експозиции и други на популярни артисти от цял свят.

В България Snow Owl ще гостува на 13  август в Банско в дните на ежегодният джаз фест.

Juan Garcia Herreros: electric bass
Marcio Tubino: tenor saxophone & flute
Bertl Mayer: harmonica
Alejandra Maria: violin
Stoyan Yankoulov: drums & percussion
Marko Črnčec: piano & keyboards

Foto: Igor Generalovic KoTo Tamo Seva

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Website Built with WordPress.com.

Нагоре ↑